Scrumban: de mythe en de realiteit

Als je, net als ik, aanneemt dat Scrumban een kruising is tussen Scrum en Kanban, dan heb je het mis. Het is eigenlijk iets anders.

In het verleden heb ik moeite gehad om Scrumban te begrijpen. De meeste definities zeggen: “Scrumban combineert elementen van Scrum en Kanban”. Maar welke elementen? Welke onderdelen van Scrum en welke onderdelen van Kanban moet je gebruiken om in aanmerking te komen voor Scrumban? 

Is Scrumban:

 • Scrum met een Kanban-bord (is dit niet gewoon Scrum?)
 • Scrum met een kanban bord en WIP-limieten op de “doe”-kolom(men) (is dit niet gewoon Scrum met een procesverbetering?)
 • Scrum met een vast aantal taken geselecteerd per Sprint in plaats van storypoints te gebruiken (is dit niet gewoon Scrum met No Estimates?)
 • Scrum zonder Sprints (is dit niet langer Scrum?), of Kanban aangevuld met de Scrum-rollen en -evenementen (wat hetzelfde is)?
 • Scrum met Sprints van variabele lengte (is dit niet langer Scrum?)
 • Iets anders?

Ik heb verwijzingen naar al het bovenstaande gezien, maar geen enkele lijkt definitief of duidelijk. Verwarrend genoeg beweren ze allemaal Scrumban of een versie ervan te zijn.

Een transformatietraject

Het blijkt dat Scrumban geen van bovenstaande is. 

Scrumban is eigenlijk een transformatietraject van Scrum naar een Lean productie continu leveringsproces, waarbij Kanban wordt gebruikt als de tool voor transitie.

Hoe scrumban te implementeren?

Zodra je je realiseert dat Scrumban een transformatieproces is, wordt het implementeren ervan eenvoudig:

 1. Begin met standaard Scrum.
 2. Voeg een Kanban-bord toe, dat je in toekomstige stappen kunt aanpassen.
 3. Identificeer een voorbeeld die je in de richting van continue levering zal brengen. Wellicht identificeer je een verspilling of een knelpunt, zoals te veel onderhanden werk, of werk dat in bepaalde kolommen vertraging oploopt. Of misschien stop je met het gebruik van Sprints ten gunste van een continue taken stroom.
 4. Pas de Verbeter en Feedback loop toe op dat probleem. Dit omvat het visualiseren of meten van het probleem met behulp van het Kanban-bord, het proces veranderen en vervolgens opnieuw visualiseren of opnieuw meten totdat de verandering stabiel is. Om sommige problemen op te lossen, moet je het Scrum-proces verlaten. Als je bijvoorbeeld overstapt op een continue taak stroom, moet je Sprints verlaten.
 5. Herhaal stap 3 en 4 totdat je Lean productie toepast en in een continue stroom werkt die vrij is van verspilling.

Dus Scrumban is een ontsnappingsluik van Scrum?

Ja! Scrumban is een manier om Scrum te verlaten, maar geleidelijk in plaats van plotseling. Het is ook mogelijk om de reis buiten Scrum te beginnen, maar om enkele van Scrum-elementen te behouden die u erg handig vindt. 

Sommige rollen of evenementen (bijvoorbeeld plannings- of evaluatievergaderingen) zijn goede kandidaten om te behouden.

Volgens de Scrumgids doe je natuurlijk geen Scrum meer. Maar dat is het punt van Scrumban doen!


Agile Crew

Gevestigd in Nieuw Vennep
Helpdesk voor vragen: klik hier